2013. május 16., csütörtök

Újabb őrület: 16 muzulmánt sérthet, ezért betiltották az angol zászlót - helyette a buzik zászlaja lenghet

A lakosság megdöbbenésére egy magát baloldalinak mondó, munkapárti angol politikus betiltatta városában az angol zászlót, mivel az sértheti a helyben lakó 16 muzulmán lakost, és egyébként is, a "szélsőjobb" és a futballhuligánok lengetik azt, ezért szerinte azt legalább húsz évre el is kellene felejteni. A megfelelő napokon a buzik zászlaja és az Egyesült királyság zászlaja lenghet a kisvárosban. Az intézkedés a muzulmán vezetők szerint is értelmetlen és túlzott. Ismerős a helyzet egy másik európai országból? Egy országból, ahol nemsokára csak a kocsikerék és a kék-fehér zászló lenghet, a kék alapon sárga csillagossal egyetemben. Ennek az országnak már sikerült bemocskolni legősibb zászlaját.

Eleanor Jackson
A Somerset grófságban fekvő Radstockban mindössze 5620-an laknak, közülük 16 muszlim. Ilyen a vidéki Anglia - a nagyvárosokkal szemben itt még kevés a bevándorló, de egy-két pakisztáni család azért már mindenütt van. Saját mecsetjük nincs, ha nagyon imádkozni akarnak a legközelebbi nagyvárosba, Bathba vagy Bristolba mennek. Ahogy a szigetországi muszlim hívők többsége, ők is brit muszlimnak gondolják magukat, vagyis inkább Angliához kötődnek már, mint őseik szülőföldjéhez, bárhol is volt az. 

Nem is volt semmi gond egészen addig, míg a helyi önkormányzat munkáspárti tanácsnoka, egy bizonyos Eleanor Jackson úgy nem gondolta, hogy a fehér alapon vörös György-keresztes zászló, amelyet közönségesen Anglia zászlajának mondunk, sérti a muszlimokat, mert ha látják, az a keresztes háborúkra emlékezeti őket. A helyi elöljárók egyet is értettek vele - így a város zászlórúdja üresen maradt.

Rendeletet is alkottak, amely szerint a továbbiakban a Union Jacket (a brit állami zászlót), illetve a "megfelelő alkalmakkor" az LMBT mozgalom szivárványos zászlaját, illetve egy virágos lobogót tűznek majd ki. 

A városka lakói azért kiakadtak. Daily Mailnek nyilatkozók közül a legtöbben egyszerűen nonszensznek minősítették a döntést, és jelezték, őket bizony a kutya nem kérdezte meg arról, hogy milyen zászlót tegyenek ki. (Fölmerült még problémaként, hogy egyáltalán mit csináljanak április 23-án, ami Szent György napja, és mint ilyen megkívánná a piros keresztes zászlót.) A helyi muszlimok is meglehetősen kényelmetlenül érzik magukat. Rizwan Ahmed, a bristoli muszlim közösség vezetője szerint a politikai korrektség ezzel már túl messze ment, és őket egyáltalán nem zavarta eddig, és ezután sem zavarná az angol zászló. A Brit Muszlim Tanács szóvivője Nasima Begum szerint pedig Szent György zászlaja a befogadást és nem a kirekesztést jelképezi, ráadásul az illető szent még az iszlám előtt élt, így egyáltalán nem érti miért kellene zavarnia a muszlimokat. 

Az előterjesztő baloldali politikus azonban kitart álláspontja mellett, és állítja, hogy a fehér alapon piros keresztes zászlót húsz évre el kellene teljesen felejteni, és nem is csak a muszlimok miatt, hanem azért, mert a szélsőjobbosok (azaz nemzeti érzelműek) és a futballhuligánok (és a normális szurkolók)- szokták lengetni. Értjük: amiért a nem liberálisok, a nemzeti érzelműek, a szkinhedek, a sportkedvelők és a focihuligánok lengetik az angol zászlót, el kell azt felejteni. ÉRTJÜK???

A hölgynek egy dologban - részben- igaza van. A zászló valóban kötődik a keresztes hadjáratokhoz. Állítólag ilyen jelvényt akkor viselt először brit uralkodó, II. Henrik 1188-ban ugyan még a fehér keresztet választotta, de Oroszlánszívű Richárd már piros kereszttel a ruháján harcolt. A 13. századtól rendszeresen használják jelvényként angol katonák. A 14. századra már általánossá vált, hogy a királyi lobogó mellett, kvázi az ország zászlajaként hordozzák - ez jól látszik ezen az 1381-es Wat Tyler-féle felkelést ábrázoló miniatúrán is.



1606-tól formálisan is a brit zászló része. "Angol nemzeti zászlóvá" - a Brit Birodalmat kifejező Union Jack ellenpólusává azonban csak a huszadik század elején vált. Sporteseményeken, egyházi rendezvényeken - ahol az angol és a skót, illetve walesi csapat, illetve az angol és a skót egyház elválik egymástól, ma már általánosan használatos. Ennek ellenére alkotmányos státusza nincs - már csak azért sem, mert a szigetországnak nincs alkotmánya. 

Újat hasalt az angolok gyöngye, szimpatikus hölgyeményünk és a radstocki városvezetés, hiszen a kizárólagosan engedélyezett brit zászló magában tartalmazza az angol szent György-zászlót is, melyet kitiltottak a városból. (A témához nem tartozik, csak megjegyezzük, hogy a leigázott népcsoportok közül a walesiek zászlaja hiányzik a Union Jackről.)



fotelkalandor blog nyomán

Angol nyelvű hivatkozás ide kattintva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése