2013. május 24., péntek

David Cameron kertjébe is bemehetünk hétvégén!

Kétszáz érdekes parkba, köztük a brit miniszterelnök rezidenciájának kertjébe is bekukkanthatnak az Open Gardens Squares hétvége résztvevői. 

Az Open Garden Squares Weekend egy olyan kétnapos londoni esemény, amikor különböző magán- és közösségi kertek, parkok megnyitják kapuikat a látogatók előtt. A paletta igazán széles, van itt történelmi magánpark, modern tetőterasz, börtönkert vagy éppen közös veteményes.

Kétszáz kert tíz fontért

Több mint 200 helyszínre juthatunk be két nap alatt 10 fontért, persze ez nyilván teljesíthetetlen, ezért érdemes alaposan átböngészni a kínálatot és rendesen felkészülve elindulni, ahogy én is tettem tavaly, aztán teszem majd a június 8-9-i hétvégén is.

Az esemény alapítója, Caroline Aldiss 1998-ban 40 magánparkkal és rengeteg önkéntes segítővel kezdte, ma pedig már a London Parks and Garden Trust irányítása alatt szerveződik. Céljuk, hogy megóvják és felhívják a figyelmet London zöldterületeire, viszont a mai napig önkéntesek szervezik az egészet.

Lehet, hogy elsőre unalmasnak tűnik a program, de nem az. Egyrészt, nem csak be lehet menni olyan helyekre, ahova adott esetben földi halandó soha be nem teheti a lábát, másrészt sok helyen klassz programokat is szerveznek. Így lesz például csoportos séta és biciklizés, vagy éjszakai parklátogatás is. Ez azt jelenti például, hogy a Brunel Múzeumtetőteraszán koktéllal a kezünkben merenghetünk a londoni naplementén.

Látogatás a miniszerelnöknél


Ilyenkor rengeteg park ad lehetőséget arra is, hogy piknikezzünk ott, ahol amúgy nem lenne lehetőségünk. Így például családostul felkerekedhetünk, és egy előkelő magánparkban költhetjük el ebédünket. A legtöbb helyen ahol kertészkedés is folyik, kedvezményes áron árulnak magokat és palántákat is.

A Downing Street 10, vagyis a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája is megnyílik ilyenkor, de sajnos csak a kiválasztottak juthatnak be a kertjébe, ugyanis a nagyjából 40 szerencsést sorsolással húzzák ki a jegyet vásárlók között. Tavaly nem jött össze, most még reménykedem!

Íme néhány ajánlat a tavalyi látogatásaim közül:

Tavaly az egyik érdekes állomásunk a St. Quintin Avenue Community Kitchen Garden volt. Két évvel ezelőtt még egy lehasznált teniszpálya volt itt, ma pedig közösségi konyhakertként funkcionál a közelben lakóknak, és több, mint százan növesztik itt a betevő zöldséget és gyümölcsöt. Szerintem nagyszerű ötlet, és mindemellett feltűnés nélkül lehet ismerkedni is, no meg eltanulni mindenféle kertésztippeket. Egyébként nagyon népszerűek errefelé az ilyen kertek, szinte minden hónapban nyílik egy.A Royal Crescent Gardens tipikus példája a zárt, angol közösségi parkoknak, vagyis ahova mi, halandók nem juthatunk be, csak ha van egy ilyen esemény, mint az Open Square Gardens, mivel kizárólag a park körüli házak lakói élvezhetik. A Holland Park Avenue-n járunk, vagyis nem messze a Holland Parktól. Itt található az egyik leghíresebb – és az egyik legdrágább – londoni kertes lakónegyed. A magánkertek többsége szépen karban tartott, rendszeres garden partykat rendeznek itt a lakók maguknak hétvégente, és amikor egy ilyenre bejutunk, rendkívül kiváltságosnak érezhetjük magunkat.


Csokibolt, kúria, terápiás gyógynövénykert is megnyitja kapuit

A Rococo Chocolates nevű csokibolt is megnyitja ilyenkor belső udvarát, vagyis a MaRococo nevű mór stílusú igencsak kicsike kertjét, ami amúgy rendkívül bájos és szedett-vedett egyszerre. A csokimárka alapítója Chantal Coady körülbelül 30 éve nyitotta ezt a boltot, amelyet még 3 követett. Manapság annyira népszerű, hogy egyetlen itt tartott csokikészítő kurzusra sincs hely.Idén szeretném megnézni a Thrive Battersea-t, ahol kertészeti terápiás jelleggel több mint 200 mozgássérült gyógynövényeket termeszt. Csodálatos, nem? Illetve van a közelben egy olyan magánpark, ami mellett már legalább százszor elmentem, és mindig is foglalkoztatott, hogy mi lehet odabent. Most végre vége a kukucskálásnak!Képek és szöveg: Iványi Orsolya / Neverordinary London lifestyle ügynökség 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése