2013. május 23., csütörtök

Szenzáció! Színes filmfelvétel került elő Londonról, 1927-ből!

Egészen páratlan filmfelvétel került elő a brit fővárosról. Az ötperces kisfilm 1927-ben készült – színesben. Most olyat láthat az olvasó, amit eddig még soha: hogy nézett ki London több mint 85 évvel ezelőtt.

A mai forgalomhoz képest csendes, nyugodt utcák, rendőrök irányította autók és buszok, elegáns hölgyek és urak a Hyde Parkban – és még sok egyéb érdekesség látható azon a filmen, melyet még 1927-ben rögzítettek Londonban.

A filmet az akkor 29 éves Claude Frisse-Greene készítette. Apja, a korai brit (és egyetemes) filmkészítés legendája volt, a Biocolour nevű eljárás kidolgozója volt. Ennek lényege, hogy a fekete-fehér filmeket két színes filteren keresztül vették fel több alkalommal, így hozták létre a színes film illúzióját.

Visszatérve a British Film Institute (azaz a Brit Filmintézet) tulajdonában lévő videóra, láthatjuk a főváros főbb nevezetességeit, láthatjuk a London hidat, a Temzén ringatózó több tucat hajót, a Whitehall-t, a Hyde Parkot és még rengeteg érdekességet.

Adalék a film jelentőségéhez, hogy a BBC csak 1967-ben kezdett rendszeresen színesben sugározni, így ez a pár perces felvétel valóban úttörő alkotásnak tekinthető.

A videó a képre kattintva indul el.




forrás: Kívül tágasabb blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése