2013. május 24., péntek

"Incidens" egy Manchesterbe tartó pakisztáni repülőgépen

Manchesteri célállomása helyett a terrorgyanús légi-közlekedési események kezelésére kijelölt londoni Stansted repülőtéren szállt le pénteken, katonai gépek kíséretében a pakisztáni nemzeti légitársaság egyik repülőgépe.

A leszállás után a gépet váró rendőrök két utast polgári repülőgép biztonságának veszélyeztetése gyanújával őrizetbe vettek.

A BBC hivatalosan meg nem erősített péntek délutáni értesülése szerint a két gyanúsított előzőleg azt állította, hogy fegyver vagy robbanószerkezet van náluk. A BBC idézte a gép egyik utasát, aki egy pakisztáni televíziónak telefonon elmondta: a fenyegetések azután hangzottak el, hogy az utasok egy csoportján belül heves vita robbant ki.


A Boeing 777-est, amely Lahore-ban szállt fel, a brit királyi légierő (RAF) két Typhoon vadászgépe kísérte a londoni repülőtérre.

A Pakistan International Airlines járatán 297 utas és 14 főnyi személyzet tartózkodott. Az első jelentésekből csak annyi derült ki, hogy a pilóta "fedélzeti incidenst" jelzett a brit légi irányításnak, és a gép jeladóját vészhelyzeti üzemmódra kapcsolta.


A két Typhoon ezután szállt fel az angliai Conningsby légitámaszpontjáról, közrefogta a pakisztáni gépet, és Stanstedre kísérte. A Boeinget a repülőtér egy félreeső részére irányították.


A gép már közel járt Manchesterhez, amikor visszafordult, és egy nagy kör leírása után a Londontól északkeletre fekvő Stansted felé vette az irányt. Stansteden - ahonnan Budapestre is indulnak járatok - a forgalom az incidens ellenére zavartalan volt.



Néhány órán belül ez volt a második rendkívüli légközlekedési esemény Nagy-Britanniában.

Péntek délelőtt a British Airways egy Airbus A319-es repülőgépe, amely a londoni Heathrow repülőtérről Oslóba tartott, hajtóműtűz miatt visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre. A 75 utas és a személyzet a vészcsúszdákon hagyta el a gépet; a kiürítés során hárman könnyebben megsérültek.

Az eset után több órán át zárva volt Heathrow mindkét kifutópályája, és hozzávetőleg kétszáz járatot törölni kellett.

forrás: MTI, Telegraph, BBC

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése