2013. április 24., szerda

Baktériumokból állították elő a jövő üzemanyagát brit tudósok

Bár még csak kezdeti laboratóriumi fázisban van a módszer kidolgozása, brit tudósoknak sikerült baktériumokkal bioüzemanyagot előállítaniuk. Az újonnan kifejlesztett tüzelőanyagot a motorok átalakítása nélkül lehet majd használni.

Genetikailag módosított baktériumokkal állítottak elő a hagyományos fosszilis dízelolajjal vegyileg azonos bioüzemanyagot brit tudósok – írja az Egyesült Államok tudományos akadémiájának hivatalos közlönye, a Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

A baktériumok által előállított bioüzemanyagot a fosszilis eredetű tüzelőanyaggal való kémiai azonosságnak köszönhetően a motorok átalakítása nélkül lehet majd használni. A módszer kidolgozása azonban még csak kezdeti, laboratóriumi fázisban van. Az eljárás keretében szabad zsírsavakból anyagcserével állítanak elő különféle szénhidrogéneket genetikailag módosított kólibaktériumok (Escherichia coli).

A brit Exeteri Egyetem kutatói Thomas Howard vezetésével, a Shell Technology Centers kutatónak együttműködésével bélbaktériumok génjeit juttatták be különféle baktériumokba, majd azokat zsírsavakból álló táptalajon tenyésztették. A baktériumok a táptalajon a dízelolajjal vegyileg azonos különféle alkánokat (telített szénhidrogének) és alkéneket (telítetlen szénhidrogének) állítottak elő anyagcsere útján.


Átalakítani sem kell az üzemanyagot

A jelenleg rendelkezésre álló bioüzemanyagokat előállításuk után valamilyen módon finomítani kell, mivel a forgalomban lévő motorokban közvetlenül nem használhatók, legfeljebb csak hagyományos fosszilis üzemanyagokhoz kevert adalék formájában. „Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy kereskedelmi tételben előállítható és a jelenleg alkalmazott motorokban közvetlenül használható bioüzemanyagot állítsunk elő – nyilatkozta John Love, az egyetem kutatója. – Hatalmas előrelépés lenne a szén-dioxid-kibocsátás 2050-ig kitűzött 80 százalékos csökkentésének elérésében, ha szén-dioxid-semleges módon kereskedelmi tételekben tudnánk hagyományos dízelüzemanyagot előállítani.”

A világ növekvő energiaigényének függvényében rendkívül csábító kilátás olyan üzemanyagforrásra szert tenni, amely teljes mértékben független az olajár-ingadozásától és az olajellátást bizonytalanná tévő politikai feszültségektől – írja az amerikai tudományos lap.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése