2013. április 24., szerda

Nehogy véletlen nekünk is tavasz legyen: hétvégén újra hidegfront, eső, fagy...

Szokatlanul meleg van jelenleg Nagy-Britanniában, de a hétvégére komoly lehűlést várnak a szakemberek. Bárcsak tévednének...

Nyugat-Európa térségében egy nagy kiterjedésű anticiklon található, aminek területén igen meleg, száraz levegő alakítja az időjárást, szinte felhő sincs az égen. A következő napokban ez az anticiklon a Kárpát-medence irányába terjeszkedik, mozdul el, miközben a Brit-szigeteket északról igen hideg légtömegek érik el. A hidegbetörés előtt a napokban a délkeleti, délnyugati és keleti térségekben többfelé 20 fok fölé melegszik a levegő, ami 7, 8 fokkal magasabb az áprilisban szokásos sokéves átlagnál. Mindehhez szikrázó napsütés társul, a szürkeséghez szokott britek (és az itt élő, rügyező tavaszhoz és meleg nyárhoz szokott magyarok) legnagyobb örömére verőfényes időben telnek a napok. A természet is kivirágzott: a tavaszi virágok mellett kivirultak a gyümölcsfák, duzzadó rügyek lepték el a fákat.

Éppen ezért jelent komoly veszélyt a növényekre az érkező hideg: pénteken hirtelen nagyjából 10 fokot esik vissza a hőmérséklet, a hétvégén pedig akár fagyok is lehetnek sokfelé, a gyümölcsfák friss hajtásai elfagyhatnak, és ez az állatokra is kisebb veszélyt jelent. Egyes rovarok is elpusztulhatnak az erősebben fagyos vidékeken, amik táplálékul szolgálnak az éppen hazaérkezett fecskéknek és más madaraknak. Egy erősebb fagy pedig a tölgyfákban és a lepkékben is kárt tehet.

Londonban csütörtökön tetőzhet a meleg, akkor 21, 22 fokot is mérhetnek a délutáni napsütéses időben az ott élők. Ehhez képest szombaton már csaknem 10 fokkal lesz hidegebb, és záporokra is készülni kell. Április végéig pedig marad a változékony, időnként szeles, elszórtan kisebb esőkkel tarkított idő.

(idojaras.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése