2013. január 24., csütörtök

Naponta ezer ember hagyja el Angliát - többségük diplomás

Naponta átlagosan 986 ember vándorol ki Angliából, több mint a felük a gazdaságilag legaktívabb 25 és 44 év közötti korosztályból kerül ki – írja a Daily Mail.

A problémára Nick de Bois konzervatív parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, aki szerint az agyelszívás katasztrofális hatással lehet a brit gazdaságra. De Bois szerint az angol közéleti viták többnyire a bevándorlással kapcsolatos problémákra összpontosulnak, ugyanakkor figyelmen kívül hagyják azt a „hatalmas kárt”, amit a tehetséges angolok kivándorlása okoz a gazdaságnak.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint 2001 és 2011 között összesen 3 millió hatszázezer ember hagyta el végleg az Egyesült Királyságot, közülük mindössze 125 ezer lépte át a nyugdíjkorhatárt elköltözése előtt. A kivándorlási hullám 2008-ban tetőzött 427 ezer emigránssal, a számok azonban a konzervatív képviselő szerint azóta is riasztóan magasak.

Angliából többnyire diplomás gyógyszerészek, vegyészek, légiközlekedési szakemberek és mérnökök vándorolnak ki. A legnépszerűbb célpont Ausztrália, ezt követi az Egyesült Államok és Spanyolország, de szintén sokan választják Franciaországot, Németországot, Kanadát és Új-Zélandot is új lakóhelyüknek.

Nick de Bois szerint a megoldást az egyéni eredmények magasabb szintű elismerése jelentheti, amit a személyi jövedelemadók csökkentésével kéne kezdeni. A képviselő ennek ellenére úgy látja, a magasabb jövedelem nem mindenkit motivál, a konkrét intézkedések mellett az is rendkívül fontos lehet, hogy a kormány hogyan kommunikál az állampolgáraival.

(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése