2013. január 15., kedd

Demokráciába bújt gyáva diszkrimináció: tombol a kettős mérce Nagy-Britanniában

Mindenki egyenlő. Mindenkit úgy kell elfogadni, ahogy van. Mindenkinek szent a bőre színe, nyelve, vallása, fizikai állapota, szexuális beállítottsága, családi állapota, szólásra való joga, véleménye, munkája, és sorolhatnánk. Mindenkit úgy kell elfogadni, amilyen. Ez az, amit a mai modern világban egyenlőségnek, liberalizmusnak, demokráciának neveznek. (Nem térnék most ki a politikai demokráciára, mert az külön cikket érdemelne.) Evvel az elvvel még egyet is érthetnénk, ha - és sajnos itt ez a nagybetűs HA. 


Ha valóban mindenki egyenlő lenne, mindenki szava ugyanannyit érne, ha egyesek nem lennének egyenlőbbek, érinthetetlenek, szentebbek, fontosabbak másoknál...

Mert mostanában Európában, de szerte a világban is ez tapasztalható. A legjobb példa erre (bizonyos téren Magyarország után) Nagy-Britannia.

A mindenki elfogadása és egyenlőségének hirdetése azonban odáig fajult, hogy ez mások véleménynyilvánítási, vallási, identitásbeli szabadságának, hagyományainak rovására megy. Otthon például a politikai vezetés és a fősodratú médiumok egy évben egyszer megemlékeznek az 1956-os forradalomról, Trianonról már csak fogcsikorgatva és azt is jóval halkabba kevesebben, hogy a magyarság többi tragédiáját ne is említsem. Ezzel szemben a holokauszt lett az ország legnagyobb és legfontosabb tragédiája, és minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nem múlik el nap anélkül, hogy a médiában, országgyűlésben, kultúrában, közéletben, - és most már a sportban is - ez legyen a mérvadó téma.

Brüsszelben, a nagy Európai Unió fellegvárában, a hagyományokkal ellentétben idén nem állíthatott a város karácsonyfát, mert az kirekesztené a más (muzulmán, zsidó) vallásúakat a karácsonyból, vagy egyáltalán mindenből. Mert a karácsony mégiscsak a keresztények ünnepe, ünnepeljék meg otthon, de ne erőltessék a muszlimokra a keresztény Európában. (De bezzeg a buzifölvonulás!) Így lett menóra Budapesten, Brüsszelben pedig világító szobor karácsonyfa helyett.

A muzulmánokat sértő karácsonyfa tavaly, és az idei elektromos "tél-fa"
Angliában odáig fajult a nagy elfogadósdi, hogy év végén engedélyezték - a történelem során először, - hogy egy Skót gárdista ne a hagyományos medveszőr-sapkát viselje. A 25 éves szikh vallású katonának hivatalosan is megengedték, hogy szakállat és turbánt viseljen. A Buckingham palota, a windsori kastély és a királynő védelmét ellátó évszázados hagyományokkal és szigorú szabályokkal rendelkező Skót Gárda tagjai egyenruhát viselnek, és mindenki borotvált kell, hogy legyen. Janiterpal Singh Bhullar az első, aki vallására tekintettel kilóg a sorból. Míg az agymosott, multikulturalizálódott társadalom nagy része dicséri és tiszteli a fiatalembert, mert kiharcolta a turbánt, sőt, egyes katonák a két évszázados hagyományok gazdagodását látják az esetben, józan gondolkodásúak meglátták az ebben rejlő hazugságot. Az egyenruhának ugyanis az a lényege, hogy az egységet, az együvé tartozást fejezze ki, függetlenül a vallástól. Pláne az ország egységének szimbóluma, a királynő védelmét ellátó katonai alakulat soraiban. Ők azok, akik azt mondják: aki nem fogadja el egy közösség szabályait, ne csatlakozzon oda. Velünk tudunk teljesen egyetérteni. Mert elfogadjuk minden tisztességes vallás tisztességesen élő követőjét, de ha a mi közösségünkbe akar tartozni, akkor a mi közösségünk szabályait kell követni, és azokat nem fogjuk megváltoztatni senki kedvéért, pláne, ha szabályaink évszázados múltra tekintenek vissza. 
Keresd a kakukktojást!

Jól is nézne ki, ha az egyik Fradiban játszó játékos nem lenne hajlandó zöld ruhában játszani, mert tiltja a vallása...

Az újabb agymenés pedig már 2006-ban látott napvilágot: a British Aiways egy alkalmazottját fölfüggesztette, amiért egy 2 cm-es keresztet hordott a nyakában. A cég szabályzata kimondja ugyanis, hogy az egyenruha alatt igen, fölötte nem lehet ékszert viselni. A hölgy vallási hovatartozásának korlátozását érezte, és nem volt hajlandó elrejteni a kis keresztet, amiért fölfüggesztették. A légitársaság ugyanakkor engedélyezi a szikh és muzulmán fejfedők viselését. 2007-ben megváltoztatták a szabályzatot és engedélyezték vallási szimbólumok viselését, a hölgy azonban fizetés nélküli fölfüggesztését töltötte. A hatalmas botrányt keltett ügynek ma került pont a végére, az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyanis kimondta, hogy Nadia Eweidát diszkriminálták vallása miatt, és 1600 font kártérítésre jogosul.

A reptéri asszisztens, az anyakönyvvezető, a nővér és a kapcsolati tanácsadó

Három másik esetet azonban elutasított a bíróság. Egy exeteri nővért 30 év után egészségügyi okora hivatkozva kötelezték nyakban hordott keresztjének elrejtésére, aki erre nem volt hajlandó. A harmadik esetben egy keresztény anyakönyvvezető hölgyet rúgtak ki, amiért nem volt hajlandó polgárilag homokos párok "élettársi" ceremóniáit levezényelni, (így is "összeadták" őket az erre meghatalmazással bíró alkalmazottak, tehát nem tudom, mire a nagy fölhajtás). A negyedik esetben egy kapcsolati tanácsadó férfi vesztette el állását, mert egy tréningen kijelentette, hogy meggyőződésével ellenkezne homokos párok tanácsadása. Utóbbi három a bíróság legfelsőbb kamarájához fordul fellebbezésért.

Ugyanakkor a szikh szakáll, a muzulmán fejfedők, a zsidó pajesz és szakáll nem jelentenek egészségügyi problémát és csak gazdagítják a történelmükre oly büszke "britek" hagyományait.


2 megjegyzés:

  1. Nah, ennyi volt. Mindent meg fogok tenni azert hogy a 2014-et mar ne Angliaban toltsem. Nincs bajom a vallasokkal, de hol van a kultura, es ezzel a nagy szabadsaggal elertek hogy nincs tobbe kenyszer arra hogy civilizalt legyen a vilag, es egyre kevesebb a hely ahova lehet menekulni. A liberalizacio megoli a civilizaciot. Nincs aki megallitsa, es aki megprobalja, az rasszista, aki meg a legjobban gyilkolja (senkit sem erdekel mi mindent tesz kozben tonkre) az sztar. Lassan mar tenyleg nem tudom hova lehet ezelol menekulni. Halvany remeny talan Kanada, Norvegia, Finnorszag, es inkabb a hideg mint ez. Elvek, becsulet, akarni a jot? Ez tenyleg csak egy letunt kor? Megdolgozni valamiert es nem csak kapni "ingyen"... Bele fog ebbe bukni nem egy orszag, es szep lassan ahogy eltunnek a szabalyok amiket be ildomos tartani, eltunnek majd azok is akik eddig gerinccel betartottak azokat. Es lon... fene se tudja mi jon ekkor, de nem kivanom senkinek, akinek megis, annak meg egy sajat foldreszt kivanok, es eljenek ahogy akarnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kanada az biztos hogy agymosott.Sokaig ott eltem tudom.Latszatbol kedvesek, de onzoek es ostobak, ja es nem ertik mint az en esetemben miert koltoztem el onnan.

      Törlés