2013. január 13., vasárnap

Akváriumból lopott hallal nyerte meg a horgászversenyt - ráfázott

Nem mindennapi sztorira bukkantunk a mai hírek böngészése közben: akváriumból lopott hallal nyert meg egy brit férfi egy tengeri horgászversenyt, ám vesztére a jószágot felismerte egy versenyzőtársa. Az ügy miatt munkahelyéről is kirúgták: az akváriumban dolgozott.

A csaló, Matthew Clark 6 kilós tengeri süllőt lopott el munkahelyéről még tavaly júliusban, a St. Peter Port Aquariumból. Clark 1500 fonttal tartozott az igazgatónak, Dave Millernek, ezért azt eszelte ki, hogy kilopja a halat, megnyeri vele a versenyt, aztán visszacsempészi a ragadozót. Az éj leple alatt be is hatolt az akváriumra, ahonnan sikeresen  kipecázta a süllőt, melynek eltűnését nem vette észre senki. 

Az igazgató és a házi "kedvenc", itt még az akváriumban

Clarknak a Guernsey szigetén megrendezett Bailiwick Bass Club Open Competition elnevezésű horgászversenyen is szerencséje volt: nem észlelte senki, hogy hozott hallal diadalmaskodott. A 6 kilós példány elég volt a győzelemhez, a második helyezett süllője még 5 kilót sem nyomott. Az első díj 800 font volt (280.000 Ft), amelyet Clark boldogan bezsebelt és adóssága törlesztésére fordított. Az eredmény azért is volt ritkaságszámba menő, mert az évben nem volt jó a süllőfogás, Clark pedig nem volt ismert süllőhorgász - mondta a verseny szervezője - ráadásul a bírák hét éve nem láttak ekkora példányt.


Nem számolt azonban egy vetélytársával, Shane Bentleyvel, akinek azonnal gyanús lett a hal, mert nagyon ismerősnek tűnt a süllő fizimiskája. A férfi családjával két héttel a verseny előtt járt az akváriumban és felfigyelt a halra, mert sajátos jegyek voltak annak fején. Bentley azonnal elmondta gyanúját a horgászklub több tagjának, de ők csak kiröhögték. Másnap azután elment az akváriumba, ahol nem találta a halat. Ekkor tűnt fel a személyzetnek is, hogy eltűnt a süllő.


Bentley értesítette a verseny szervezőit, azok a rendőröket, akik letartóztatták Clarkot betöréses lopásért. Mint kiderült, Clark eredeti terve az volt, hogy csak kikölcsönzi a halat, ám az időközben annak ellenére elpusztult hogy oxigénnel dúsított műanyag zsákban hordozta, ezért  inkább eladta egy halas kofának, akinél a rendőrség és az akvárium vezetősége  a levágott fejet még megtalálta, ez alapján azonosították. Ezután már nem volt visszaút: a csaló beismerte tettét. (A bírósági végzés szerint útközben elejtette a méretes halat, ez bizonyult végzetesnek a 15 éve az akvárium kedvencének számító halnak.)

A bíróság csütörtökön hozott ítéletet: Clarkot 100 óra közmunkára kötelezte.

(bbc, thisisguernsey, mailonline, bevezetem.hu nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése