2013. január 21., hétfő

30 centi hó, 5 ezer iskola zárva - nagy gondokat okoz a havazás Angliában

Hétfőn is komoly fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában a havas, fagyos téli időjárás.

Az ország nagy részén péntek óta havazik, és vastag hótakaró borítja Londont, valamint gyakorlatilag egész Angliát és Walest. Egyes országrészekben 30 centiméteres hó hullott, a hőmérséklet pedig napközben sem emelkedik fagypont fölé, vagyis a hó tartósan megmarad. 

A hétfőre virradó éjjel egyes északi térségekben mínusz 12 fokos fagyokat mértek, és általában is 8-10 fokkal hidegebb van a sokéves átlagnál.

Hétfőn országszerte ötezer iskola tartott zárva a nagy hó és a hideg miatt.

Az előző három naphoz hasonlóan hétfőn is csak részlegesen működött a London nyugati határán lévő Heathrow - a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere -, amelyen a tervezett 1300 járatból 187-et töröltek a pályák jegesedése és a rossz látási viszonyok, valamint a korábbi törlések áthúzódó hatásai miatt.

Heathrow 99 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik, ami azt is jelenti, hogy a hasonló fennakadások után rendszerint napokig eltart, mire helyreáll a forgalom.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül négyről - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton - közlekednek járatok Budapestre, és a hétvégi járattörlések ezek közül többet is érintettek. A hétfői menetrendben azonban budapesti járatok törlését már nem jelezték e repülőterek információs szolgálatai.

Az ötödik londoni repülőtér, a City - amelyről nem közlekednek járatok a Liszt Ferenc repülőtérre - a hétvégén csaknem végig zárva volt a sűrű hóesés miatt, de hétfőn újra megnyílt.

A havazás komoly fennakadásokat okozott a Londont Brüsszellel, Párizzsal és több köztes célállomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szuperexpresszek forgalmában is. Az üzemeltető cég hétfői tájékoztatása szerint hétfőn és kedden több brüsszeli és párizsi vonatot töröltek, és az induló szerelvények is 60-90 perces késéssel közlekedtek a sebességkorlátozások miatt.

De nem csak a távolsági vonatokon: a londoni járatokon is tetemes késésekre lehet számítani még a holnapi nap folyamán is.

A vállalat ingyenes átfoglalást ajánlott fel a jegytulajdonosoknak erre a két napra, és nyomatékosan kérte is más utazási időpont kiválasztására az utasokat.

mti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése