2012. április 17., kedd

Videón Juhász Oszkár teljes londoni előadása

Juhász Oszkár és jobbkeze, Pichler Gábor vasárnap londoni magyaroknak mesélt a gyögyöspatán kialakult helyzetről, a segélyezésről, a munkahelyteremtésről, az őket ért verbális és fizikai támadásokról, a rendről és a falu jelenlegi helyzetéről. A találkozóról a barikad.hu munkatársa a helyszínről élőben közvetített, ezt olvashatják alább. 

Ha lemaradt volna a gyöngyöspatai polgármester londoni előadásáról, ne bánkódjon, itt megnézheti az egészet!

Juhász Oszkár, a hevesi település polgármestere és Pichler Gábor kabinetfőnök interaktív előadását csak jelentős késéssel tudta elkezdeni London egyik külső kerületében lévő helyiségben, mert a magyar szervezők tudta nélkül törölték a foglalást. Korábban is volt probléma magyar nemzeti előadók londoni vendégszereplésével. Előfordult, hogy antifasiszták jelentettek be ellentüntetést, de akadt olyanra is példa, hogy a jobbikos előadó fóruma után nyomást gyakoroltak és bezáratták a helyet. Juhászék fórumára nem csupán Londonból érkeztek érdeklődők, hanem a főváros környékéről is.

Mint azt Juhász Oszkárék a gyöngyöspatai helyzettel kapcsolatban a londoni magyaroknak elmondták, Richard Field LMP-szponzor amerikai üzletember korábbi üdültetését spontán kimenekítésként tálalták a jogvédők. Még a pataiak sem tudtak arról, hogy ekkora baj lenne, egy amerikai lap mégis így számolt be róla.

68 embernek van a jobbikos polgármester regnálása óta új munkahelye, a jóérzésű embereket próbálják jobb helyzetbe hozni, a jóérzésű, dolgozni akaró cigányoknak is segítenek, ha arra van készség oda-vissza.

- Mi naponta tanújelét adjuk annak, hogy igenis lehet változtatni a cigányok életvitelén, megtanítjuk őket arra, amire az utóbbi ötven évben senki sem, például a pénz helyes beosztására. Eleinte nagy volt az elutasítás a cigányság részéről, mára azonban rájöttek, hogy az ő érdeküket szolgálja, ha a büntetésüket a segélyükből vonjuk le – mondta Juhász Oszkár.



Hozzátette, a gyöngyöspatai emberek biztonságérzete visszatért és immár mernek feljelentést tenni, ha bűncselekmény éri őket, a rendőrség lagymatag hozzáállását pedig sikerült pozitív irányba módosítani, azaz a rend őrei végzik a dolgukat.

A londoni magyarok a polgármester minden módszerére kíváncsiak voltak, így Juhász Oszkár részletesen ecsetelte, hogy tettek két hét alatt rendet, a TASZ, a kormány, az amerikai nagykövetség, a cigány jogvédők és a média nyomásának ellenére.

A beszélgetés jó része kérdés-felelet formában, kötetlenül zajlott. Az angliai magyarokat érdekelte, a "gyöngyöspatai modellt" sikerülhet-e elterjeszteni. A polgármester rögtön a közeli Kerecsendet említette, ahol ma a problémák hasonlóak, a Jobbik politikusai pedig azon dolgoznak, hogy a gyöngyöspataihoz hasonlóan segítsenek rajtuk.

Érdekelte a külhoni magyarokat, várható-e kormányzati szankció a jobbikos sikerek, az általuk is szabadjára engedett és védett kisebbség megrendszabályozása miatt, a polgármester és kabinetfőnöke felidézték a fideszes Balázs "Csapelzáró" József fenyegetőzését és az akörül kialakult felháborító, ám már-már komikus elemket tartalmazó botrányt, ugyanakkor Juhász Oszkár elmondta, bízik benne és idelistaként hisz is benne, hogy egy jó pályázattal nem lehet veszíteni, így továbbra is becsülettel készítik azokat.

Gyöngyöspata polgármestere elmondta, mivel sikereik őket igazolják, újabban a lejáratásukkal próbálkoznak, élen jár ebben az atv, a Hetek és a Népszabadság. A liberálisok nem tudják magukat hová elhelyezni, szerintük az ideális társadalomnak három vécére van szüksége, nőire, férfire és emberire. Mert a liberálisok szerint legújabban nincs se férfi, se nő. Most támadják őt, de ezen felülemelkedik és teszi tovább a dolgát.

A külpolitikai kérdésekről Juhász elmondta, ma Keletről jön a fény, onnan várható az emberiség felemelkedése és felvilágosodása. Említette Gyöngyöspata kapcsolatfelvételét az iráni Kom városával, amely egyébként a siíta muszlimok "Rómája", vagyis legfontosabb városa.

A hevesi településvezetők szerint a liberális jogvédők és megtévesztett támogatóik lépéskényszerben vannak. Példaként említette a brit The Guardian című lap gyöngyöspatai riportját. Sokak állítása szerint a lap újságírónője, Helen Pidd nem is járt Gyöngyöspatán, az mindenesetre biztos, hogy a szubjektív riportjában szereplő Juhász Oszkár polgármesterrel és az iskola igazgatójával nem is találkozott. A polgármester kiemelte, a liberális sajtó (amelyet a biztonságra vágyó gyöngyöspatai emberek csak a liberális jogvédőknél utálnak jobban) vele már interjút nem is készít. Nagy különbség van az interjú és a riport között, ugyanis míg előbbiben a kérdezz-felelek forma ellenőrizhető és akár rögzíthető is, eközben a riport egy személyes élményeken, szubjektív véleményen alapuló másfél-két oldalas fényképes beszámoló.

Juhász kiemelte, a kormány Start közmunkaprogramja valószínűleg a Jobbik programjából táplálkozik, de ezt ők egyáltalán nem bánják, mert örülnek minden olyan megvalósuló törvénynek, mely a tisztességes, becsületes munkából megélni akaró magyaroknak kedvező. Kiemelte: az ebben résztvevő szegényebb sorsúaknak, így a cigányságnak is emberibb életérzést ad, ha a társadalom hasznos és tisztességes tagjának érezheti magát egy-egy végigdolgozott nap után fáradtan nyugovóra térve.


A polgármester kiemelte még az élelmiszer-önrendelkezésért indított tervüket, amelyet afféle hangyaszövetkezetként képzelnek el a jövőben. Az élelmiszeregészségügyi szempontok mellett ez a jövőben az esetlegesen összeomló világrend miatt is döntő fontosságú lehet. Kiemelte, a mai fogyasztói társadalom és a globalizmus az, amelyik kiölte a természet szeretét, az öngondoskodást, a saját javainak a megtermelését. Ezen kicsiben Gyöngyöspatán már a közeljövőben változtatni fognak, megnyitják az iskolakertet és a diákoknak technika órán tanítani fogják annak a művelését.

Szakmai kapcsolatfelvétel is történt az Angol Permakultúra Szövetséggel, így ezen a londoni úton látogatást tettek Alex Smith permakultúrás kertjében, ahol megcsodálhatták azt a farmot, amin gyakorlatilag építkezési hulladék volt, ma pedig már saját használatra és eladásra is gyümölcsnövényeket termelnek.

A gyöngyöspataiak elmondták, remélik, az angliai magyarok megtalálják számításaikat idegenben és egyszer hazatérnek szülőföldjükre. Végezetül az előadás résztvevőit Gyöngyöspatára invitálta, ahogy azt Juhász Oszkár elmondta, "amikor csak a magyarhazában járnak".

A helyi magyarok a fórum végén egy dobozban pénzt gyűjtöttek a gyöngyöspatai iskolai kert megnyitására, ezáltal a gyöngyöspatai emberek étkeztetésére.

Juhász Oszkár és Pichler Gábor az említett tegnapi permakultúra-kertlátogatás mellett egy íjászaton is részt vettek, ma és holnap az előadáson túl is londoni magyarokkal találkoznak.

(Horváth Ádám, barikad.hu)

A Magyar Magvető következő vendége Pörzse Sándor lesz, május 20-án, vasárnap 14 órakor.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése