2012. április 13., péntek

A katyńi tömegmészárlásra emlékezünk 22-én, vasárnap

Lengyelország egyik - ha nem a legnagyobb - tragédiájára lengyel barátainkkal közösen emlékezünk. Az angliai lengyel emigráció, egykori háborús veteránok szervezte éves emlékezésre április 22-én, vasárnap délután 2 órakor kerül sor, a Gunnersbury Parkban (W3).

A szervezők pontosan kezdik az emlékezést, ezért kérnek mindenkit, hogy időben érjenek a helyszínre.
Lengyel barátainkkal 13 és 13.30 között találkozunk Acton Town tube stationnél, kérünk mindenkit, ide jöjjön, és hozzon magával egy szál virágot!

A katyńi vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot az SZKP Központi Bizottságának Politikai Bizottsága 1940. március 5-én hozott döntését végrehajtva követték el a Belügyi Népbiztosság (NKVD) egységei a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek ellen. Az áldozatok számát a különböző becslések 15 000 és 22 000 fő közé teszik.

A gyilkosságok áldozatait a Szmolenszk melletti Katinyban, a Tver melletti Mednojében és a ma Harkov elővárosát képező Pjatyihatka erdeiben tömegsírokban hantolták el. Mind a gyilkosságokat, mind pedig az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katiny erdeiben. (A több helyszínen végrehajtott tömeggyilkosság ezért kapta a nevét Katinyról.) Szintén ehhez az eseményhez kapcsolják annak a 7000 személynek a meggyilkolását, akiket az oroszok Nyugat-Fehéroroszország és Nyugat-Ukrajna börtöneiben tartottak fogva hadifogolystátusz nélkül, jóllehet közel 1000 lengyel tiszt is volt köztük. A vérengzéseknek magyar áldozata is volt, Korompay Emánuel tartalékos százados, a Varsói Egyetem magyar lektora.

A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a Katyńi Bűntény Áldozatainak Emléknapja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése