2012. április 22., vasárnap

Tapsviharral fogadtak bennünket a lengyelek a katyni megemlékezésen (videóval frissítve)

Április 13-a Lengyelországban és szerte a világban a Katyni Bűntény Áldozatainak Emléknapja.

Az Angliában élő hazafias lengyel szervezetek vasárnap délután Londonban emlékeztek az 1940-es katyni tragédiára, a lengyel történelem egyik - ha nem a legfájóbb tragédiájára.
 
Háborús veteránok, hazafias szervezetek, egyházi- és állami méltóságok mintegy kétszázan, katonai és egyházi tiszteletadás mellett emlékeztek arról a kb. 15000 lengyel katonatisztről, akit a szovjetek végeztek ki a nyugat-oroszországi és északkelet ukrajnai erdőkben és börtönökben 1940 áprilisában.

A Gunnersbury Park mellett fekvő Kensington Cemeteryben egyházi szertartással kezdődött a megemlékezés a Katyni áldozatok emlékhelyénél. A beszédek után a különböző szervezetek az emlékezés koszorúit helyezték el az emlékmű lábához. Minden alkalommal bemondták a mikrofonba az adott szervezet nevét, s az amúgy is emelkedett és megható rendezvényen a hideg borsózott végig a hátunkon, és a meghatottság könnyei is megjelentek szemünk szélén, amikor az "angliai hazafias magyarok" hallatán hangos éljenzésben és tapsviharban törtek ki  jelenlévő lengyel testvéreink.




A rendezvény befejeztével lelkes eszmecserébe kezdtünk a lengyel emigránsokkal, ami a Lengyel Ház kulturáis kiállításának megtekintésével ért véget.


Saját hőseinkként tiszteljük, és szívünkben őrizzük az összes, szovjetek által állatok módjára kivégzett és tömegsírokba lökött lengyel katona emlékét!


4 megjegyzés:

  1. Respect to you! Beautiful pictures, hope to see you soon Hungarians!

    VálaszTörlés
  2. Büszkék vagyunk rátok angliai hazafias magyarok!
    A Jóisten áldjon meg benneteket!

    VálaszTörlés
  3. Éljen sokáig a Magyar Lengyel testvériség és barátság . Isten áldjon meg minden hazáját szerető Magyart Lengyelt egyaránt. Jó tudni, felemelő érzés, hogy mindenütt vannak a nagy világban Magyar Hazafiak. Isten áldjon meg benneteket.


    http://www.youtube.com/watch?v=DX8s_XLBe_w

    Megnéztem ezt a filmet, és megdöbbentő, hogy mik meg történhettek . Felháborító, hogy a felelősöket azóta sem számoltatták el, nem vonták őket felelősségre.

    VálaszTörlés
  4. Szomorúsággal tölt el a lengyelek tragédiája, de örömmel tölt el, hogy az álságosság helyett egyetlen, igaz barátja van a magyaroknak. A sors hozzon Reátok már végre víg esztendőket is!

    VálaszTörlés