2012. április 17., kedd

Új városnegyedet épít az IKEA Londonban

Az IKEA 11 hektárnyi területet vásárolt Kelet-Londonban, nem messze az olimpiai negyedtől, ahol önálló városnegyed építésébe kezd.

A tervezett negyed egyelőre a Strand East névre hallgat, de a brit sajtó inkább „IKEA Land” néven emlegeti. Területén a tervek szerint 1200 lakás épül, de mindegyik bérlakásként funkcionál majd – ami azt jelenti, hogy a beköltözők az IKEÁ-nak fizetnek majd lakbért, igaz, a cég ingatlanos leányvállalatán, a LandPropon keresztül. A legnagyobb területet az apartmanok foglalják majd el az egyébként is lakáshiánnyal küzdő Londonban, de emellett lesz 44 600 négyzetméternyi kereskedelmi terület, felfutó kreatív cégeknek szánt inkubátorház, étterem, szálloda és közösségi központ is.

Az IKEA tervezett városnegyede az előtérben, a háttérben az olimpiai negyed
Ugyancsak újszerű, de korántsem életképtelen elképzelés, hogy a terület teljesen mentes lesz az autóforgalomtól. A behajtó járműveket egy földalatti garázsba terelik; a gyalogosokat és bringásokat preferáló negyed közútjain csak buszok és mentők közlekedhetnek. Ezt egyébként jelentősen megkönnyíti, hogy a területet csatorna öleli körbe, ahova kikötőt is építenek. A házakat földalatti kiszolgáló alagutak kötik majd össze, ezen keresztül gyűjtik be a szemetet, az áramellátást pedig a tervek szerint vízerőművel oldják meg.
Dane's Yard
A LandProp nemrég nyújtotta be az engedélyezési terveket az illetékes hatóságokhoz. Ezek részleteket még nem tartalmaznak, biztosnak csak a különféle funkciók elhelyezése, illetve az tűnik, hogy a Dane’s Yard nevű, helyreállított ipari épületben lesz a negyed szórakoztató központja, mellette pedig 40 méter magas kilátót emelnek. Meglepő módon a tervekben nem szerepel, hogy az IKEA áruházat nyitna a területen.


Bár a terület közel helyezkedik el a rohamtempóban épülő olimpiai negyedhez, a befektető állítása szerint a játékokhoz gyakorlatilag nincs köze, hiszen az építkezés is csak 2013-ban kezdődik. Annyit azonban kétségtelenül profitál majd az IKEA London legnagyobb 2012-es eseményéből, hogy a környéken jelentősen felkúsznak az ingatlanárak – és nyilván a bérlői illetmények is.

(hg.hu)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése