2012. november 9., péntek

Radnóti-est Londonban

Turek Miklós Radnótiról szóló versszínház-előadását mutatják be Londonban Árny az árnyban címmel a Magyar Kulturális Központban pénteken a Stage in London szervezésében.

Az előadás színházi és irodalmi elemeket ötvözve nemcsak Radnóti költészetét mutatja be, hanem a költő alakját is megidézi a bemutatott verseken keresztül. Radnótit 68 éve, 1944. november 9-én munkaszolgálatos társaival együtt tömegsírba lőtték a nyugat-magyarországi Abdánál. Turek Miklós előadásával Radnóti életét és költészetét kívánja közelebb hozni a nézőkhöz, bepillantást nyújtva a tragikus sorsú költő életének utolsó időszakába - mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, az intézet munkatársa.

Több mint színház és több mint irodalom - így jellemezte Turek Miklós a versszínházat, amelynek fő célkitűzése az, hogy a magyar közönség újra fölfedezze páratlan nyelvi értékeit. A londoni előadás a költő életét Radnóti őrangyalának szemszögéből mutatja be, de az angyal képtelen megvédeni Radnótit a rá váró sors beteljesülésétől - idézte a színészt Végh Gyöngyi.

"Turek Miklós célja, hogy a megszólaltatott verseken keresztül megszüntesse a határokat költemények és emberek között, és rámutasson, hogy az irodalom és a történelem sokkal közelebb van hozzánk, mint azt gondolnánk" - tette hozzá a sajtótitkár.

A Stage in London 2010-ben alakult azzal az elképzeléssel, hogy a Londonban és környékén élő magyaroknak minőségi szórakozási lehetőséget nyújtson. 2011-ben színházi sorozatot indított a Juhász Edit és Juhász Gábor által vezetett rendezvényszervező vállalkozás, amely az elmúlt időszakban vendégül látta Laár Andrást, Somogyi Andrást, a Mystery Gang együttest, Kálloy-Molnár Pétert, Nagy-Kálózy Esztert és Rudolf Pétert.

Az elóadás 19.30-kor kezdődik a londoni Magyar Kulturális Intézetben 

Cím: 10 Maiden Lane, Covent Garden, London, WC2E 7NA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése