2012. november 15., csütörtök

Halasi csipke és Herendi porcelán Londonban

A 110 éves halasi csipkét és a herendi porcelánt bemutató kiállítás nyílt a mai napon a Londoni Magyar Kulturális Központban. A hazánk különlegességeit bemutató tárlat december 6-ig tekinthető meg.

Az eseményt különlegessé teszi, hogy most először tekintheti meg a nagyközönség annak az egyedi herendi étkészletnek számos darabját, amely Vilmos herceg és Katalin hercegnő esküvőjére készült. A Magyarország hivatalos nászajándékaként átadott étkészlet különlegessége, hogy minden egyes darabján szerepel a pár monogramja – mondta el Végh Gyöngyi, az intézet munkatársa.

A Royal Garden-mintájú különleges étkészletnek a híres Viktória-minta volt az alapja. Viktória királynő az 1851-es első londoni világkiállításon rendelt egy étkészletet, amelynek kínai ihletésű, pillangókat és virágzó rózsaágakat ábrázoló díszítését az ő tiszteletére Viktória-mintára kereszteltek. Fiona Milne-től, a Herendi Porcelánmanufaktúra angliai forgalmazójától az intézet munkatársa megtudta, hogy Diana hercegnő szenvedélyes gyűjtője volt a herendi porcelánfiguráknak, és az 1989-es londoni herendikiállítás megnyitóján is részt vett.

A halasi Csipkeház idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptembere óta szerepel a magyar szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében. A teljes egészében kézi munkával készülő csipke – amely több világkiállítás nyertese és a brüsszeli csipke valódi vetélytársa – értéke az aranyéval mérhető: egy gramm halasi csipke ára megfelel az azonos tömegű aranyénak, közölte Végh Gyöngyi. A Csipkeház képviseletében Kiliti Zsuzsa beszél a halasi csipke történetéről, Bakonyi Attiláné csipkevarró bemutatót tart a vendégeknek. A halasi csipke készítése szigorúan őrzött titok, kizárólag a kiskunhalasi Csipkeházban dolgozó asszonyok ismerik.

A kiállítás – amely a magyar Külügyminisztérium támogatásával jött létre – december 6-áig tart nyitva.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése