2012. november 22., csütörtök

Többszintes luxusbunkerek London alatt


London belvárosi utcáiban, például Kensingtonban és Chelsea-ben egyre több helyen látniépítési törmelékeket az út mellé szórva, ám látszólag semmilyen új épület nem épül afelszínen, a megoldást a föld alatt kell keresni. A magassági korlátozások miatt nem igazán lehet már felfelé terjeszkedni, így a tehetősebbek már csak a pincék irányában tudnakextra szinteket hozzátoldani otthonukhoz, és csupán az elmúlt 4 évben több mint 800 építési engedélyt adtak ki a helyi önkormányzatok ilyen típusú munkálatokra. És lassan itt is igaz lesz a jéghegy-szabály, miszerint a látható rész csupán 10%, a többi 90 a felszín alatt rejtőzik.


Legutóbb épp egy kanadai TV mogul, David Graham nyújtott be kérvényeket annak érdekében, hogy egy négyszintes pincehelyiséget kerekítsen magának Knightsbridge-ben, benne bálteremmel, úszómedencével, szaunával, 15 hálószobával, 7 fürdőszobával és 20 illemhelyiséggel, a gond csak az, hogy mindezt egy 19. századi iskolaépület tőszomszédságában tenné.


Nem messze tőle a leggazdagabb brit, Lakshmi Mittal acélmágnás “Taj Mittal”-ja található, az alsó szintekentörök fürdővel és márványmedencékkel, valamint az ingatlanmogul Leonard Blatavnikkomplexuma, aki három korábbi orosz nagykövetségi épület felvásárlása után kezdett földalatti építkezésekbe, hogy legyen hely a mozitermeknek és a garázsoknak.

Nem messze tőle Lakshmi Mittal acélmágnás “Taj Mittal”-ja található, az alsó szintekentörök fürdővel és márványmedencékkel, valamint az ingatlanmogul Leonard Blatavnik komplexuma, aki három korábbi orosz nagykövetségi épület felvásárlása után kezdett földalatti építkezésekbe, hogy legyen hely a mozitermeknek és a garázsoknak.


Olyan aggodalmaknak is hangot adnak a luxusberuházások ellenzői, miszerint a földfúrások és a betonból álló vízhatlan rétegek miatt a fővárost érő heves esőzésekben a víz nem tud felszívódni a talajban, és ez akár komolyabb áradásokat is okozhat az utcákon, ezt később egy 2009-es vizsgálat elhanyagolható mértékű kockázatnak minősítette , és a legnagyobb problémát továbbra is a szomszédok jelentik.


Mindenesetre a luxusbunkerek burjánzása megállíthatatlannak tűnik Londonban, ám a különböző sejkek és oligarchák is tisztában vannak azzal, hogy nem feltétlenül nő ezzel azingatlan értéke, a lényeg, hogy minden kényelemmel ellátva elvonuljanak a világ elől – mert megtehetik. (pto.hu)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése