2012. november 21., szerda

Magyar film premierjét tartják pénteken Londonban

Londonban mutatják be pénteken Szabó István Az ajtó című filmjét. A Coronet moziban lesz a vetítés, amelyen az Oscar-díjas filmrendező és Ragályi Elemér operatőr is részt vesz.

Az ajtó vetítése után kerekasztal-beszélgetést rendeznek az alkotók és John Cunningham egyetemi oktató, a magyar filmművészet brit szakértőjének részvételével. A beszélgetés moderátora a BBC egykori újságírója, Heckenast László filmszakértő lesz.

Londonban nagy az érdeklődés a Szabó Magda azonos című regényéből készült film iránt: a vetítésre már elővételben elkelt 400 jegy. A könyvet Len Rix angol fordításában olvashatja a brit közönség is - mondta Végh Gyöngyi, a vetítést szervező Londoni Magyar Kulturális Központ munkatársa.

A premier a londoni intézet szervezésében és a magyar Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

A Helen Mirren brit, Martina Gedeck német és Eperjes Károly magyar színész főszereplésével készült a film az emberi tartásról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről szól – mondta korábban Szabó István rendező.

Az ajtót több nemzetközi filmfesztivál programjába beválogatták már: vetítették Karlovy Varyban, Isztambulban, a Galwayi Nemzetközi Filmfesztiválon és Szófiában is. A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon Szent György-díjra jelölték.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése