2012. november 22., csütörtök

Tízezren tüntettek az újabb tandíjemelés ellen Londonban

Tízezer egyetemi hallgató tüntetett Londonban a tandíjemelések és az oktatásügyi kiadáscsökkentések miatt. A diákok különösen a koalícióban kormányzó liberális demokrata pártra haragszanak, amiért 2010-es kampányígéretét megszegve mégis megszavazta a tandíjak emelését. A díj évi mértéke átszámítva 1-ről 3 millió forintra nőtt.

Válogatott szidalmakkal illette a brit kormányt az a több ezer diák, aki szerint a Cameron-kabinet megfosztja őket a jövőjüktől. „Ez nagyon szomorú, az ember azért tölt ennyi időt az egyetemen, hogy képesítést szerezzen és tisztes megélhetéshez jusson, aztán végül a munkanélküli-segély jut neki” – sérelmezte az egyik tüntető diák.

Az egyetemi hallgatók elsősorban azért vonultak az utcára, mert az utóbbi két évben háromszorosára emelkedtek a tandíjak, miközben az oktatásügyre egyre kevesebb pénzt fordít a londoni vezetés. A tüntetők szerint becsapták őket a konzervatívokkal koalícióban kormányzó liberális demokraták, akik 2010-ben még azzal kampányoltak, hogy nem járulnak hozzá a tandíjemeléshez, majd hatalomra kerülésük után mégis megszavazták.

„Rossz, hogy a hallgatóknak fizetniük kell, hogy tanulhassanak, mert az oktatáshoz alapvető joga van a hallgatóknak, és nemcsak nekik válik hasznukra, hanem a szélesebb társadalomnak is” – véli az egyik hallgató.

A tüntetés végül botrányba fulladt, amikor demonstrációt szervező Brit Országos Diákszövetség elnökét tojással dobálták és inzultálták a tiltakozók. A rendőrség ekkor feloszlatta a mintegy tízezer fős tömeget. A tüntetők közül sokan palesztin sállal és zászlóval vonultak, tüntetve egyúttal az izraeli agresszió ellen is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése