2012. december 11., kedd

Felfedezték az alkoholisták génjét

A London College munkatársai szerint egy gén segíti elő az alkoholizmust, a következmény az alkoholizmus hatására bekövetkező boldogsághormon-szint emelkedése lehet.

A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain bemutatott RASGRF-2 nevű gént már korábban is kapcsolatba hozták alkoholproblémákkal. Állatkísérletes vizsgálatokban bebizonyosodott, hogy azon egyedek esetén, akiknél a gén hiányzik, az alkoholbevitel kevesebb örömöt okoz, mint ahol a gén jelen van.


Jelen vizsgálatban 663 tizenéves fiú agyának dopaminválaszát tesztelték, és a kérdéses gén jelenléte intenzívebb hatással párosult. A dopamin az agy elülső striatumában termelt hormonszerű anyag, és jutalmazás hatására szabadul fel. Megkérdezték a tesztalanyok italozási szokásait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a RASGRF-2 bűnös variánsa mellett gyakoribb volt a fogyasztás – adta hírül a MediPress.


Azonban a vizsgálat vezető kutatója, Gunter Schumann professzor rávilágít, hogy az erős alkoholfogyasztás nem csupán egy gén jelenlétének következménye, hiszen azt számos más gén, valamint környezeti faktorok is befolyásolják. Az viszont ténynek tűnik, hogy a RASGRF-2 gén befolyásolja az alkohol örömszerzési készségét, mégpedig a jutalmazási központon, a dopaminfelszabaduláson keresztül. Ez azt jelenti, hogy RASGRF-2 gén megnöveli az alkoholizmus kockázatát.



Az Egyesült Királyságban évente mintegy 5000 tizenévest kell kórházban ellátni alkoholmérgezés tüneteivel.

(otvenentul.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése