2012. március 30., péntek

A britek nem tudnak számolni? Nem csoda, a cipőfűzés sem megy, az okostelefon annál inkább


A britek rossz számolókészsége visszaveti a szigetország gazdaságát és életeket tesz tönkre egy, a matematikai ismeretek terjesztésére alapult alapítvány szerint – írta pénteken internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

A National Numeracy nevű szervezet állítása szerint britek millióinak olyan alapvető dolgok is gondot okoznak, mint a vonatmenetrendek és a számlák megértése.

Kormányzati felmérések alapján a brit dolgozók közel fele csak általános iskolai matematikai tudással rendelkezik. A kormányszóvivő nemzeti botránynak nevezte a lakosság rossz számolókészségét.


A szervezet által bemutatott kutatás szerint a matematikai készségek hiánya áttételesen számos káros társadalmi jelenséghez, például börtönbüntetéshez, munkanélküliséghez, szegénységhez és hosszan tartó betegeskedéshez is vezet.

A National Numeracy azon "brit betegséggel" is le kíván számolni, hogy sokan kifejezetten büszkék gyenge matematikai képességeikre. Kutatások szerint míg a britek négyötöde szégyellné bevallani, hogy rosszul ír és olvas, addig csak felük érezne ugyanígy matematikai ismereteinek gyengeségével kapcsolatban.

A KPMG egy korábbi felmérése szerint évente 2,4 milliárd fontos kárt okoz Nagy-Britanniában, hogy a lakosság jó része alapvető számolási műveleteket sem tud elvégezni. A szigetországban a 16 éven felüliek csupán 15 százaléka tanul matematikát, ez az arány a többi fejlett országban 50 és 100 százalék között mozog.

Egy tavalyi kormányfelmérés szerint a brit lakosság matematikai tudása romlóban van: mindössze az emberek 22 százaléka rendelkezik jó érettségi eredmény eléréséhez szükséges ismeretekkel – négy százalékkal kevesebben, mint 2003-ban. Az oktatási minisztérium szóvivője szerint a kormány felülvizsgálja az iskolai matematikaoktatás módszertanát, hogy az ország lépést tudjon tartani a magas matematikai tudással rendelkezők iránti növekvő munkaerő-piaci kereslettel.

Az 5-13 év közötti brit gyerekek csaknem fele nem tudja bekötni a cipőfűzőjét, de remekül elboldogul a legfejlettebb okostelefonnal.

Az 5 és 13 év közötti brit gyerekek csaknem fele nem tudja bekötni a cipőfűzőjét, kétharmaduk remekül elboldogul viszont a DVD-lejátszóval, 42 százalékuk pedig a legfejlettebb mobiltelefonnal is. A szigetországi felmérés szerint a gyerekek 65 százaléka nem tud teát főzni, 81 százaléka képtelen térképet olvasni, 78 százalékuknak nem megy a sátorállítás, fára mászni pedig 59 százalékuk nem tud.

(MTI)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése