2013. június 2., vasárnap

Döntőben a magyar árnyjáték a Britain's Got Talentben!

Bejutott Britain's Got Talent vetélkedősorozat jövő heti döntőjébe a szombati utolsó elődöntőn a magyar Attraction látványszínház, amely jó ideje a londoni fogadóirodák és a brit sajtó favoritja az egész idei mezőnyön belül.

Az ITV kereskedelmi televízió élőben sugárzott, másfél órás szombat esti utolsó válogatóján kilenc előadó, illetve együttes indult a jövő szombati döntő még kiadó két helyéért, és a mezőnyből a magyar társulat kapta a legtöbb nézői szavazatot.

Az Attraction árnyjátékra épített, megindító előadását - amely a rendelkezésre álló néhány percben egy ember életét járta végig, bemutatva a fiúgyermek felcseperedését, végső búcsúját a betegség által elragadott édesanyjától, a szerelem megtalálását, majd gyermekük megszületését - egetverő ováció fogadta, és a négytagú zsűri is szinte példátlan módon állva tapsolt a produkció végén.

A társulat technikája egy fényvetítőre, egy vetítőernyőre és a táncosok által bravúros koreográfiával kialakított árnyképekre alapszik.

A zsűri két női tagja, Alesha Dixon és Amanda Holden a szombat esti előadás után sírva fakadt, sőt Holden állította, hogy Simon Cowell, a show producere és első számú ítésze - aki enyhén szólva sem érzelmességéről, annál inkább csípős, néha már-már durva kritikai megjegyzéseiről közismert - titokban szintén megkönnyezte a látottakat.

Cowell természetesen ezt tagadta, viszont értékelésében közölte, hogy őt is magával ragadta az Attraction előadása. "Tisztában vagyok vele, hogy címe szerint brit tehetségkutatóról van szó, és önök nem britek, de abszolút megtiszteltetésnek veszem, hogy ezt a műsort választották tehetségük bemutatására (...) őszintén mondom, kiváltságnak tekintem, hogy a show történetének egyik legbámulatosabb produkcióját láthattuk" - fogalmazott a világhírű producer.

David Walliams színész és televíziós személyiség, a zsűri másik férfi tagja az előadás után kijelentette: a produkció "a legcsodálatosabbak egyike volt, amit láthattunk, nemcsak ebben a műsorban, hanem a szórakoztató műfaj egészét tekintve is".

Az egy órával későbbi, éjszakába nyúló eredményhirdetés előtt mindehhez hozzátette: az ő megítélése szerint egyértelműen a magyar együttes volt az elmúlt hét elődöntő-sorozatának sztárja.

A könnyeit Walliams kölcsönkért zsebkendőjével törölgető Alesha Dixon énekesnő a produkció után csak annyit tudott mondani, hogy "kész, ennyi.. Önökről eddig mindenki csak azt kérdezte, hogy mikor jön már az az árnyékszínház, ám mostantól mindenki ismeri az Attraction nevet is. Hihetetlen volt."

A szintén könnyeivel küszködő Amanda Holden szerint az egészben az a különleges, hogy egy ennyire egyszerű ötletre épülő produkció másodpercek alatt mennyire szíven tudja ütni az embert. A színésznő kijelentette: nem gondolta volna, hogy az Attraction képes lesz felülmúlni az első nyilvános válogatón nyújtott teljesítményét, de ez mégis sikerült. "Teljesen felkavartak bennünket" - tette hozzá.

A kilences szombat esti mezőnyből a nézők telefonos voksai alapján először a kiesőket jelentették be egymás után; végül hárman maradtak állva, az Attraction mellett Jordan O'Keefe 17 éves északír énekes és Steven Hewlett hasbeszélőművész.

Az eredeti menetrend szerint a második döntőst a zsűri választotta volna ki. Az ítészek azonban nem jutottak dűlőre O'Keefe és Hewlett között - mindketten két-két voksot kaptak a négytagú zsűritől - , így kettőjük közül is a közönségszavazatok döntöttek, mégpedig O'Keefe döntőbe jutása mellett.

A londoni fogadóirodák körében messze a magyar társulat a jövő szombati döntő favoritja. Az egyik legnagyobb fogadóhálózat, a Ladbrokes vasárnap hajnalban az összes induló közül a magyar társulat győzelmét kínálta játékra listavezetőként, 4/9-es nyereményesélyt kiírva az Attraction döntőbeli diadalára.

Ez azt jelenti, hogy aki erre a tétre tesz fel 100 fontot, és fogadása bejön, a jutalékok és egyéb járulékok levonása után hozzávetőleg mindössze 144 font nyereményre számíthat.

A Ladbrokes esélylistájának második helyezettje, a Richard & Adam énekes duó is messze lemaradva, 7/1-es nyereményeséllyel követi a magyarokat.

Az esélyek megítélésbeli különbségét jelzi, hogy aki az ő győzelmükre tesz fel 100 fontot, helyes tipp esetén 800 fontot kasszírozhat a jelenlegi kiírás alapján.


mti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése