2012. május 6., vasárnap

Több ezer taxis sztrájkol az olimpia alatt Londonban

Megtagadja a munkát a híres londoni fekete taxik kétötödének sofőrje a londoni olimpia alatt, mert nem engedik be autóikat a sportolóknak és kísérőiknek fenntartott utakra.

Csalódni fognak azok a turisták, akik a július 27-én kezdődő londoni olimpia alatt a híres fekete taxikkal akarnak közlekedni, ugyanis a 9000 autó kétötödének sofőrje nem hajlandó dolgozni a kéthetes rendezvény alatt - írja a Bloomberg. A drasztikus lépés oka, hogy a helyhatóság és a szervezők kitiltottak minden járművet a brit főváros útjainak egy részéről, hogy azokat csak a 80 ezer versenyző, edző és kísérőik használhassák. Összesen 175 kilométernyi utat zárnak le.

Szakszervezeti szakértők szerint egy fekete taxi vezetője 200 fontot kereshet egy nyári napon, ennek megfelelően a kéthetes sztrájkon 2800 fontot (4500 dollár) bukhatnak a tiltakozók. Ez azonban csak elméleti számítás, ugyanis több ok miatt amúgy is visszaeshet a taxik forgalma.


Menekülnek a helybeliek

Az egyik ilyen ok, hogy sok londoni azt tervezi: a játékok idejére elhagyja lakóhelyét. Ez logikus döntés annak tükrében, hogy a tumultus garantált: becslések szerint 320 ezer turista keresheti fel a brit fővárost a sportesemény miatt. Barcelonába 1992-ben 250 ezren, Athénba 2004-ben 150 ezren látogattak el.

A másik ok, hogy az utak várható óriási zsúfoltsága miatt amúgy is inkább a tömegközlekedést részesítik majd előnyben az emberek. A versenyek 8,8 millió belépőjének tulajdonosai jegyükkel ingyen használhatják a tömegközlekedést azon a napon, amelyen a birtokukban lévő jegyet felhasználhatják.

A londoni helyhatóság szerint egyébkén az utcai közlekedést 70 százalékban érintetlenül hagyja az olimpia keltette pluszforgalom. A biztonság kedvéért az útfelújításokat betiltották. Bizonyos távolságok megtétele ezzel együtt háromnegyed órával is meghosszabbodhat. Egy másik taxitársaság, az Addison Lee Plc arra készül, hogy utasait a tiltott zóna határán kiteszi, és azt ajánlja nekik, érezzék magukat úgy, mint szilveszter éjszaka, azaz folytassák útjukat gyalog.

(MTI, Napi Gazdaság)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése