2012. szeptember 2., vasárnap

Így követeltük Székelyföld függetlenségét Londonban

Székelyföld autonóm törekvéseiért nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a brit fővárosban is tüntettünk.

Kis csoportunk - melynek lengyel tagja is volt - a paralimpia miatt a szokásosnál is nagyobb rendőri jelenlét mellett, és a világ minden tájáról érkezett turisták szeme láttára tüntetett Székelyföld önállóságáért London belvárosában.


A kora délutáni órákban székely zászlókkal és egy transzparenssel demonstráltunk a brit parlament előtt, a Parliament Square (tér) közepén. Több járókelő érdeklődését is fölkeltettük látványos megjelenésünkkel, őket szóban is fölvilágosítottuk megmozdulásunk céljáról.


Ezután Kensingtonba mentünk.

A Hyde Park nyugati részét képező Kensington Palace Gardens szélén, Diana hercegnő egykori rezidenciája, a Kensington palota mögötti patinás utca ad otthont 13 nagykövetségnek. Ezek mellett milliárdosok és királyi családok (többek között a brunei szultán és a szaúdi királyi család) palotája található itt. Nagy-Britannia legdrágább utcáját minden oldalról kamerák és gépfegyveres rendőrök védik. A gyalogosok számára legtöbbször nyitott utcába járművel csak az ott lakók hajthatnak be.

Itt található a román nagykövetség is, a fokozottan őrzött izraeli követség szomszédságában. Ennek vaskerítésére akasztottuk föl saját készítésű molinónkat. Akciónk azonnal magára vonta a rendőrök figyelmét is, melyet szigorú számonkérés követett. A közel fél órás intézkedés során elnyertük a kezdetben határozott és agresszív gépfegyveres szimpátiáját. A hatályos jogszabályok ismertetése közben a követség egyik alkalmazottja leszedte, és visszaadta nekik szánt “ajándékunkat”. Az igazoltatás, és adataink központi rögzítése után szóbeli figyelmeztetéssel megúsztuk az esetet.


Ha nem is mozgattunk meg nagy köveket (de megmozgattunk egy nagykövetet), reméljünk, hogy mai kis akciónk is közelebb viszi a székelyeket céljaik elérésében.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése