2013. március 12., kedd

A székely autonómiáért tüntettünk Londonban


Március 10-én a világ számos pontjához hasonlóan mi, a Londonban és Angliában élő magyarok is tüntettünk a székelyek elleni bánásmód miatt és kiálltunk autonómiatörekvéseik mellett. 

Körülbelül kétszáz fős, magyar- és székely lobogókkal, transzparensekkel fölszerelkezett magyar tüntetett a brit fővárosban vasárnap kora délután. A csípős hideg, erős szél és szállingózó hó ellenére igen szép szám ez a rohanó, mindig elfoglalt nagyvárosban.

Tervünk az volt, hogy a román nagykövetség előtt tüntetünk, de a bejelentés miatt jól értesült rendőrség négy kisbusznyi bobbyval ezt megakadályozta, mondván, hogy zászlóval bárhol megjelenni demonstrációnak minősül, a nagykövetség az általunk korábban már említett kensingtoni magánúton található, ahol fényképet sem szabad készíteni.


A rendőrök békésen üldögéltek a kisbuszokban, csupán három-négy foglalkozott velünk. Sem igazoltatás, sem vegzálás, az ég világon semmi nem történt. A rendőrök ilyenkor a demonstrálók testi épségére és a forgalom zavartalanságára ügyelnek, nem úgy, mint odahaza.



Egy előre fölépített kordon mögé tessékelték be egyre növekvő számú tüntető csoportunkat, ahol szórólapokat osztogattunk az utcán elhaladó érdeklődőknek, és énekléssel, eszmecserével múlattuk a fagyos időt.


A magyar- és székely himnusz eléneklésével, majd egy petíció fölolvasásával fejeztük be a hivatalos rendezvényt. Ha a román nagykövetség elé közvetlen nem is mehettünk be, és az utcán sem vonulhattunk föl-alá, mert az már tüntetésnek minősül, a rendőrök tudtára adtuk, hogy mi most szépen hazasétálunk a Hyde Parkon keresztül, mindenki abba az irányba megy haza, s mi zászlóstul sétálunk haza. Ez rendben van, mondták, hazamenni lehet. Így hát szép lassan mind a közel kétszáz ember London egyik leggazdagabb környékén kígyózva vonult végig, s ha nem is közvetlenül, de kisebb távolságból csak megálltunk a román követség előtt.



Reméljük, hogy az egész világon összegyűlt tüntetők, az Európai Parlamentben benyújtott petíciók, és az isteni örök igazság megmenti a székelyeket az idő vasfogától és megkaphatják azt, ami a minimum a szégyenletes országrablás után: területi autonómiában élhetnek, szabad nyelvgyakorlás mellett.

Innen üzenjük Erdélynek és székely testvéreinknek: veletek vagyunk és kiállunk mellettetek!












Kapcsolódó cikkek: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése